Màquina renta-llibres i nous mètodes de restauració d’enquadernacions en pell

Al taller de restauració del CRAI de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona

Domènec i Laura. Preparació de mostres de polpa de paper

La preparació de la polpa de paper per a reintegrar a màquina es fa en dues fases, la part que aporta color amb fibres tenyides, i la polpa base amb fibres més llargues que es passen per la disgregadora.

Sempre que faig una visita al Domènec em pregunto com és que feia tant de temps des de l’anterior.

En Domènec Palau Sallent és cap del taller de restauració del CRAI de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona des de fa molts anys, dos dels quals vaig formar part de la plantilla d’alumnes en pràctiques que sempre hi ha hagut. Tinc un magnífic record d’aquells dies, tant pels altres estudiants amb qui vaig coincidir, com per l’aprenentatge d’aquella estada: apreníem restauració de paper passant-ho bé, i apreniem molt!

Biblioteca de la Universitat de Barcelona

La Biblioteca de la Universitat de Barcelona té incomptables volums enquadernats de totes les èpoques, mides i colors. No caben pas en una sola sala!

El taller reuneix tots els requisits perque així sigui: instal·lacions molt ben equipades i material per restaurar (la UB es va fundar el 1450… imagineu quins llibres té!), però molt més important que els anteriors: ganes de compartir coneixements, tant per part de la Tana Andrades com en Domènec (i aleshores també hi havia la Teresa Marquès!).

Hi vinc de visita amb la Laura Corso, restauradora de Colòmbia, i li demano a en Domènec que li ensenyi la fabulosa “màquina de rentar papers” que va enginyar i dissenyar ell mateix, i tantes altres descobertes que a mi em van meravellar quan m’iniciava en la restauració de patrimoni documental, com ara la preparació de mostres de polpa per a reintegrar a màquina, i un llarguíssim etcètera de grans i petites coses.

Domènec, ensenya'ns la "rentadora de llibres"!

La “màquina per rentar llibres” consisteix en un rotlle de malla plàstica on s’hi col·loquen els fulls dels llibres -solts-, enrotllant-los entorn d’un eix central (inclinat, en segon terme a la primera imatge). El tub sencer es col·loca dins un dipòsit on s’hi fa circular l’aigua, el bany de desacidificació o el què convingui. Agilitza enormement els tractaments aquosos ja sigui en pica o en cubetes, i quan es tracta de llibres és realment fantàstica.

Com no podia ser d’altra manera, ens explica tot això i més, amb detall i generositat. també em fa cinc cèntims d’un nou sistema que han començat a fer servir per a restaurar enquadernacions en pell, molt més senzill (ràpid i econòmic), i que no exigeix el rebaixat de la pell original. Em sembla una idea fantàstica que em convenç des del primer moment! A veure si ben aviat exposeu el mètode amb algun article o xerrada.

Bé, i si no, jo surto d’allà -com sempre- amb el cap ballant d’idees per posar en pràctica.

 


 

Agraïments:

Domènec, moltes gràcies per tot!

Deixa un comentari

Filtra entrada per: