Els àngels de Nadal en estat greu, camí de la recuperació!

Un àngel ens porta llum,
un altre ens porta vi.
Nosaltres els restaurem
perquè sempre sigui així.

Us desitgem bon Nadal
fent allò que sabem fer:
recuperar els tresors
anys i anys que estiguin bé.

Si us hem fet més feliços
i la feina us ha agradat
tenim un any per davant
de joia i prosperitat!

Per un feliç i pròsper 2020!
Vers: Eulàlia Armengol, vídeo: R.U.

Sí, el vídeo és un muntatge, perque en realitat tenim els angelets a la UCI, amb un diagnòstic greu d’humitats cròniques, desmembrament del cos del llibre, desarticulació de l’esquelet del relligat, infeccions diverses i atacs de rosegadors. Tot plegat ocasionant debilitament general i una notòria pèrdua protètica i cel·lulòsica.
Però el pronòstic és més que optimista perque l’equip de professionals que en té cura és d’alt nivell. Els desinfectarem, rentarem reforçarem i cosirem de nou per tal que es conservin esplendorosos i fent jovials saltirons.

Restauradores durant la restauració de manuscrit fragmentat

Com els que fan en la felicitació d’aquest any, per la que hem triat aquest manuscrit del s. XIV de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre.
Al llarg de 2019 hem restaurat tantes coses i tan boniques, i hem fet tants cursos, articles i xerrades interessants, que la tria ha estat realment difícil. Aquí teniu un tastet d’alguns dels projectes ja conclosos:

Reintegració i retoc (Barcelona, Juny 2019) Restauració de dibuixos en paper vegetal de F. Higueras Curs: Conservació, reparació i restauració de llibres Restauració de dibuix a gouache per a catifa (Can Quitèria, Sant Cugat del Vallès) International Conference on Preservation of the Written Heritage (Sarajevo, Sept. 2019) Eliminació del mirall de plata Inpainting & Loss Compensation on Paper Conservation (Yverdon-les-Bains, 2019) Conservation of stationery limp vellum bindings with flap Preparació d’originals fotogràfics per a exposició (IEFC) Taller: Introducció a la restauració de documents (Sentmenat) Entrevista a Rita Udina, a ArchiVoz


Agraïments:

Arxiu Comarcal del Baix Ebre (Tortosa, Tarragona) per a confiar-nos el tractament dels documents que surten a la felicitació, i per a fer-ne ús de les imatges.

2 comentaris

 1. Joan Josep Pallàs 2022-01-12 at 15:47- Respon

  Vista la felicitació amb retrospectiva, ja que en el seu moment no vam saber veure la que ens va caure a sobre dos mesos més tard, els àngels, ja tenien símptomes evidents, estaven malaltosos de Covid. El que passa, és que amb les seves mans de cirujana i l’aplicació dels seus coneixements, la seva restauració va restar una pura delícia. La hecatombe dos mesos més tard. Sort van tenir, els seus àngels de no tenir que anar a un CAP com la resta dels papers…, perdó humans… no molesti que tinc molta feina… torni vostè demà… morís directament. Aquí la diferència.

  Joan Josep Pallàs

  • Rita Udina 2022-01-12 at 16:34- Respon

   hahahhahaa…
   Gràcies Sr. Pallàs! M’agradaria poder contradir-lo i ser políticament correcta, dir que no n’hi ha per tant, que l’atenció als CAP ha estat excel·lent malgrat la falta de recursos i la pandèmia…
   Sort que els papers es poden esperar segles a ser tractats, no com els humans, i per tant encara que faci esperar algun client, el resultat no es veu alterat.
   Bon any i una abraçada, en retrospectiva!

Deixa un comentari

Filtra entrada per: