Restauració de llibres de butxaca o en rústica. Fons Joan Ballester

  • Beneficiari: Biblioteca del Centre de Documentació Juvenil de la Direcció General de Joventut, Generalitat de Catalunya.
  • Objecte: Col·lecció Joan Ballester, llibres de butxaca amb enquadernacions en rústica, sobre scoutisme, el moviment escolta (s.XIX-XX).
  • Danys: Lloms trencats, despreniment de fulls i cobertes, desperfectes derivats de l’ús i envelliment.
  • Tractament: Consolidació dels danys estructurals. Neteja i desacidificació. Restitució de relligats trencats.
  • Restauradores: Laura Corso, Rita Udina.

Abans (esquerra) / Després (dreta)

Esquerra: Abans de la restauració. Despreniment de cobertes per trencament del llom. Dreta: Després de restaurar.

Restauració de les enquadernacions

Esquerra: Cobertes de cartolina durant la neteja humida i desacidificació. Dreta: Cobertes després de consolidar.

Restauració d'enquadernacions de butxaca

Esquerra: tripes dels llibres amb els lloms consolidats i manxa nova. Dreta: muntant una tripa (bloc de fulls) sobre l’enquadernació restaurada.

Fulletó imprès en paper couché. Taques grasses de tires autoadhesives

Abans de la restauració la cinta adhesiva central tensa el document impedint la seva natural hidratació, i forma arrugues a banda i banda. Després de retirar els celos el paper es dilata i contrau de manera homogènia, sense fer arrugues. Fulletó imprès en paper couché. Fotomuntatge digital (abans/després)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subjete a llicència Creative Commons. Compartir IGUAL citant AUTORA i ENLLAÇ


Projectes relacionats:
restauració d'enquadernacions en rama i en rústicaCurs: Conservació, reparació i restauració de llibresRestauració de llibres en rústicaRestauració de còdex manuscrit en pell i pergamírestauració d'enquadernacions semi-flexibles en pergamíRestauració d'enciclopèdia afectada per aiguaRestauració de llibre en ramaRestauració de llibres i periòdics de l'hemerotecaRestauració de manuscrits medievals en paper de draps amb galeries de corcs de l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre (Tortosa)Restauració de manuscrits amb enquadernació flexible en pergamí amb solapa


Entrades relacionades:
restauració de capçades, i tipus de capçades en enquadernacionsrestauració d'enquadernació flexible en pergamí amb nervis de ferrorestauració de llibre lacat amb adhesius i altres vernissosestructures dels llibres medievals: enquadernacions gòtiques i romàniquesrestauració d'un àlbum de gran format amb enquadernació de pergamíEstudi de la consistència de las estructures dels llibresRestauració dels "Estralls de la Guerra", de GoyaCaracterístiques dels llibres de llom buit i articulatrestauració d'enquadernacions flexibles en pergamíAplanat per tensió en restauració de documentsrestauració de manuscrit, una enquadernació renaixentista en pell, amb un pany

Clients i anys