Restauració amb gels de mapa envernissat

  • Beneficiari: Col·lecció privada.
  • Objecte: Mapa de Catalunya, de gran format (164 x 136 cm, sense llistons), manuscrit a tinta i pintat a mà. Acolorit amb aquarel·les, guaix i llapis de colors. Estava muntat sobre una tela i envernissat.
  • AutorHermanos [Mari]stas.
  • Data: 1906.
  • Danys: No conservava els llistons de fusta superior i inferior, ni tampoc les vetes laterals, però sí evidències d’haver-ne tingut. Pols i brutícia superficial, taques, restes de cola sintètica en superfície. Estrips i llacunes al suport (tant el paper com la tela de reforç). Esquerdes a la superfície envernissada, arrugues i plecs [imatges de l’esquerra, 3er vídeo de sota].
  • Tractament de restauració: Neteja en sec, eliminació d’afegits (adhesius sintètics), [1er vídeo de sota:] eliminació del vernís amb gels. [2on vídeo de sota:] Extracció de la tela del revers, neteja humida per capil·laritat, consolidació (reintegració de llacunes, laminació amb paper japonès, entelat de nou pel revers), retoc de les llacunes, envernissat, restitució de les vores de tela, restitució dels llistons. Pots veure aquests estadis pas per pas al segon vídeo de sota. Si l’obres des de YouTube pots anar directament a cada capítol (secció) i activar els subtítols, també en català, que detallen cada part .
  • Restauradors: Tereza Kubalová, Cristina la Chica, Rita Udina.
  • Altres enllaços: Aquí sota tens publicacions d’instagram (en la primera hi ha diverses imatges de l’abans i el després que pots veure fent clic), i els vídeos de YouTube. També pots veure l’entrada al blog on ens fem ressò d’un dels vídeos.
Mapa de Catalunya abans de la restauracióMapa de Catalunya després de la restauració

0:00 Eliminació de la tela del revers
0:15 Reparació d’estrips
0:18 Neteja per capil·laritat (I)
0:31 Neteja per capil·laritat (II)
0:44 Neteja per capil·laritat (III)
0:50 Reintegració de llacunes (davant)
1:02 Aprestat (davant)
1:20 Reintegració de llacunes (darrera)
1:31 Aprestat (darrera) capa d’adhesiu
1:33 Laminació amb paper japonès (1era capa)
1:43 Laminació amb paper japonès (2ona capa)
1:58 Entelat amb tela de cotó – capa d’adhesiu
1:58 Entelat amb tela de cotó
2:13 Aplanat, assecat
2:29 Retoc
2:40 Tallar vores
3:02 Envernissat
3:14 Adhesió de cinta de cotó rematant la vora
3:30 Col·locar els llistons de fusta (dalt i a baix)
3:49 Feina feta!

Clients