Restauració de cartells russos de propaganda comunista

  • Beneficiari: Col·lecció privada.
  • Objecte: Dos cartells russos de propaganda comunista, de 1959. Paper imprès a litografia.
  • Autor: Valentin Viktorof.
  • Danys: Plecs molt marcats, reforços de cinta de pintor i esparadrap al revers, estrips, taques, ondulació, pèrdua de suport.
  • Tractament de restauració: Neteja, tractament de celos (treure els esparadraps) neteja humida i desacidificació, consolidació (reforç d’estrips, reintegració de llacunes, laminació pel revers), aplanat, retoc (tinta neutra a la llacuna gran).
  • Restauradors: Àlex Rocosa, Márk Somogyi, Rita Udina.
  • Altres enllaços: Si vols saber-ho tot sobre els criteris de reintegració d’aquests cartells fes clic a l’entrada del blog La diplomàtica tinta neutra.
Cartell litogràfic rus, 1959. Abans de la restauració, i després.

Lenin, abans i després de restaurar.
Cartell imprès, 65 x 101 cm, 1959. мы придем к победе коммунисцтиссесьзково труда (“Assolirem la victòria amb la labor comunista”). Col·lecció privada. Fotomuntatge de dues imatges, la superior corresponent a l’abans de la restauració, i la inferior al després.

Cartell litogràfic rus, 1959. Abans de la restauració, i després.

Coet rus, abans (dalt) i després (sota) de restaurar.
Cartell litogràfic, 57 x 107 cm, Valentin Viktorof, 1959. во имя мира и пгogreссa! (“En nom de la pau i el progrés!”). Col·lecció privada. Imatge superior corresponent a l’estat previ a la restauració, i la inferior després del tractament.

Cartell litogràfic rus, 1959. Abans de la restauració, i després.

L’Àlex traient cintes adhesives del revers.
A l’esquerra, estat previ a la restauració: el paper tenia profusió de cinta de pintor i esparadraps. A la dreta el restaurador Àlex Rocosa traient les cintes autoadhesives greixoses (cinta de pintor o d’emmascarar).

Cartell litogràfic rus, 1959. Abans de la restauració, i després.

Tinció i reintegració de les llacunes.
A l’esquerra, proves de tinció de papers per a reintegrar la part perduda. Tints Fastusol per als marges (paper de color clar) i pintura acrílica per a la part fosca blava. A la dreta, els papers escollits per a la reintegració, tallats a mida.

L'Àlex consolidant els cartells pel revers (reintegració, esquerra; laminació, dreta)

L’Àlex consolidant els cartells pel revers (reintegració, esquerra; laminació, dreta).
Durant la reintegració, pel revers, amb paper tenyit prèviament amb pintura acrílica.

Abans/ Durant /Després la restauració

Abans/ Durant/ Després la restauració.
Animació de tres imatges, corresponents a tres fases del procés de restauració: Abans (pèrdua gran a la dreta, plecs i arrugues); procés (aplanat i reintegració amb tinta neutra) i després (retoc de les llacunes dels plecs).

Clients