Restauració de mapa escolar de la guerra civil

  • Beneficiari: Museus de Sabadell
  • Objecte: Mapa de Catalunya, imprès. Estava muntat sobre una tela i envernissat, i tenia dos llistons de fusta per a ser penjat a classe
  • Autor:
  • Data: 1936.
  • Danys: La principal degradació era la capa de vernís (goma laca). Aquesta provoca clivelles i ressecament al paper, a més d’oxidar-lo i esgrogueir el seu aspecte. Cal dir també que el seu relatiu gran format (121 x 117 cm) no ho posa fàcil.
  • Tractament de restauració: Traient el vernís antic s’han pogut intervenir altres danys menors: estrips, foradets i arrugues. Però el més important és que el nou vernís no és oxidant, ni esgrogueeix. Com que és molt flexible no farà esquerdes ni clivelles en un futur.
  • Restauradors: Marina Carbonell, Rita Udina.
  • Altres enllaços: Entrada al blog

Mapa de Catalunya abans (esquerra) i després (dreta) de la restauració

Mapa de Catalunya abans (esquerra) i després (dreta) de restaurar

Llum rasant: Cartell abans (dalt) i després de restaurar.Infinitat de micro-fissures erosionaven la superfície originalment llisa del paper imprès. La imatge de dalt, a llum rasant, mostra com l’eliminació del vernís original ha permès hidratar de nou el paper, retornant-li l’elasticitat.

Les taques d’humitat també eren un dany menor (quant a estabilitat físico-química de l’objecte), si bé a primer cop d’ull es feien molt molestes. Un cop net, podem gaudir millor del plànol. Les micro fissures del vernís clivellat afectaven la claredat de l’obra, esmorteint colors i desdibuixant línies. Retirat l’antic vernís, els colors recobren intensitat i definició.Aurèoles d'humitat i clivelles en la superfície. Abans (esquerra) i després de restaurar (dreta)La restauració ha eliminat els aspectes nocius i curat els danys, respectant les característiques i aspecte originals: brillantor, presentació amb llistons de fusta, tela i betes. Els productes aplicats son reversibles i de llarga conservació.

1. Extracció de la tela del revers 2. Separació dels dos papers. 3. Bany de neteja i desacidificació. Sí: els papers es renten amb aigua! 4. Les dues parts del mapa separades, netes i sense vernís. 5. Aprestat, consolidació d’estrips i llacunes. 6. Addició de tissú de reforç pel revers (laminació). 7. Retoc de llacunes per l’anvers.8. Envernissat. 9. Muntat sobre la tela, els llistons i les vetes.

 

Clients