Restauració d’un cartell escolar del període de la guerra civil

Ja fa uns anys d’aquesta restauració, però em ve de gust posar-la, que va quedar molt bé.
Aquest mapa de Catalunya representa els típics cartells escolars: amb els seus llistons per penjar i enrotllar, i entelat pel revers. Els envernissaven amb goma laca per protegir-los de l’abrasió i fer-los més impermeables. Estava fet sobre dos papers impresos, encolats per una franja horitzontal central. És de 1936, tot just esclatava la guerra civil espanyola.

Ha estat restaurat per iniciativa del Museus Municipals de de Sabadell, amb motiu de l’exposició Made in Sabadell.
Mapa de Catalunya abans (esquerra) i després (dreta) de la restauració

Mapa de Catalunya abans (esquerra) i després (dreta) de restaurarLa principal degradació era la capa de vernís (goma laca). Aquesta provoca clivelles i ressecament al paper, a més d’oxidar-lo i esgrogueir el seu aspecte. Cal dir també que el seu relatiu gran format (121 x 117 cm) no ho posa fàcil.
Traient el vernís antic s’han pogut intervenir altres danys menors: estrips, foradets i arrugues. Però el més important és que el nou vernís no és oxidant, ni esgrogueeix. Com que és molt flexible no farà esquerdes ni clivelles en un futur.

Llum rasant: Cartell abans (dalt) i després de restaurar.Infinitat de micro-fissures erosionaven la superfície originalment llisa del paper imprès. La imatge de dalt, a llum rasant, mostra com l’eliminació del vernís original ha permès hidratar de nou el paper, retornant-li l’elasticitat.

Les taques d’humitat també eren un dany menor (quant a estabilitat físico-química de l’objecte), si bé a primer cop d’ull es feien molt molestes. Un cop net, podem gaudir millor del plànol. Les micro fissures del vernís clivellat afectaven la claredat de l’obra, esmorteint colors i desdibuixant línies. Retirat l’antic vernís, els colors recobren intensitat i definició.Aurèoles d'humitat i clivelles en la superfície. Abans (esquerra) i després de restaurar (dreta)La restauració ha eliminat els aspectes nocius i curat els danys, respectant les característiques i aspecte originals: brillantor, presentació amb llistons de fusta, tela i betes. Els productes aplicats son reversibles i de llarga conservació.

Com s’ha fet:

  1. Extracció de la tela del revers.
  2. Separació dels dos papers.
  3. Bany de neteja i desacidificació. Sí: els papers es renten amb aigua!
  4. Col·locació de les dues parts del mapa que s’havien separat, ara que estan netes i sense vernís (s’ha tret també per immersió).
  5. Aprestat, consolidació d’estrips i llacunes.
  6. Addició de tissú de reforç pel revers (laminació).
  7. Retoc de llacunes per l’anvers.
  8. Envernissat.
  9. Entelat amb una tela nova de cotó, i col·locació dels llistons i les betes laterals originals.

1. Extracció de la tela del revers 2. Separació dels dos papers. 3. Bany de neteja i desacidificació. Sí: els papers es renten amb aigua! 4. Les dues parts del mapa separades, netes i sense vernís. 5. Aprestat, consolidació d’estrips i llacunes. 6. Addició de tissú de reforç pel revers (laminació). 7. Retoc de llacunes per l’anvers.8. Envernissat. 9. Muntat sobre la tela, els llistons i les vetes.

Restauradores: Marina Carbonell i Rita Udina.


Contingut relacionat:

El retoc: un tabú en restauració de paper?El valor de les cosesAllò que el vent s'enduguéLa diplomàtica tinta neutraEls ciclistes de Sants ja no estan de pegaBibliòpates: el cas del llibre lacatSōkō conservation for oversized sketches by Sorolla

Deixa un comentari

Filtra entrada per: