Restauració de manuscrits medievals en paper de draps i cosit enrotllat

 • Beneficiari: Arxiu Comarcal del Baix Ebre (Tortosa, Tarragona), Generalitat de Catalunya.
 • Objecte: Dos manuscrits medievals en paper de draps amb enquadernació flexible en pergamí cosida sobre el llom. Ambdós lligalls estan cosits sobre reforços interns de pergamí (amb nusos independents enrotllats al llom). El fil és de pergamí enrotllat i un d’ells està, a més, cosit sobre reforços externs de pells, tot i que quasi no en queda res  (vegeu vídeo de l’instagram, a sota).
 • Data: Són de 1356 i 1369.
 • Danys: Trencament del relligat, pèrdua de part molt important de les cobertes, de pergamí. Pèrdua del suport cel·lulòsic degut als corcs i als microorganismes.
 • Tractament de restauració: Hi estem treballant! Per ara la Maria i la Se Hee estan documentant tots els fragments trobats entre els fulls, i a mesura que els completem, els reintegrem amb polpa a la màquina reintegradora.
 • Restauradors: Maria Correa, Se Hee Song, Rita Udina.
 • Altres enllaços: Àlbum facebook, vídeo i fotos d’Instagram. Fes clic a l’ENTRADA si vols veure el document fent salts i bots de felicitat.
  Expliquem perquè de vegades restaurem i d’altres reproduïm l’enquadernació, en una conferència sobre enquadernacions reutilitzades (a sota).
  I en l’entrevista d’IBookbinding discutim aspectes ètics de la seva restauració (a sota de tot).

Enquadernació medieval amb cosit enrotllat, abans i després de la restauracióEnquadernació flexible de manuscrit medieval en paper de draps, abans i després de la restauracióRolled sewing on medieval limp vellum binding Encuadernación flexible en pergamino con cosido enrollado Enquadernació flexible en pergamí amb cosit enrotllatrestauradors recomponent manuscrit medieval de paper de draps


Clients