Restauració de manuscrits amb enquadernació flexible en pergamí amb solapa

  • Beneficiari: Arxiu Comarcal del Baix Empordà (La Bisbal de l’Empordà, Girona). Generalitat de Catalunya.
  • Objecte: Dos lligalls manuscrits en paper verjurat, amb enquadernació flexible en pergamí amb solapa. Ambdós tenen relligat sobre reforços de pell, cosits al llom (vegeu foto de la capçalera). Tanques de botó en pell, i rematat del plecs amb pell adobada a l’alum.
  • Data: Daten de 1719-1752 (llibre de rendes) i 1713-1852 (llibre de canalar, el que es mostra en totes les imatges).
  • Danys: Arrugues, estrips, llacunes en l’enquadernació, desperfectes en les solapes, i trencament dels botons, brides i rematats dels plecs. Els fulls tenen desperfectes lleus: arrugues, aurèoles d’humitat i taques d’afectacions passades de microorganismes.
  • Tractament de restauració: Neteja en sec, aplanat, consolidació de les cobertes, restitució dels elements trencats (brides, botons, cosits…). Neteja humida dels fulls més bruts i empeltat dels estrips.
  • Restauradors: Se Hee Song, Rita Udina.

Enquadernació flexible amb solapa abans (esquerra) i després de la restauració (dreta) Enquadernació flexible amb solapa abans (esquerra) i després de la restauració (dreta)


Contingut relacionat:

Restauració d’enquadernació flexible en pergamí amb solapaICPWH (Sarajevo): Possible solució per a les enquadernacions en ramaRestauració d’enquadernació semi-flexible en pergamíRestauració d'enquadernació semi-flexible amb fongsRestauració d'enquadernació semi-flexible en pergamí jaspiatRestauració de còdex manuscrit en pell i pergamírestauració de llibre lacat amb adhesius i altres vernissosrestauració d'enquadernació flexible en pergamí amb nervis de ferroestructures dels llibres medievals: enquadernacions gòtiques i romàniquesrestauració d'un àlbum de gran format amb enquadernació de pergamíEstudi de la consistència de las estructures dels llibresCaracterístiques dels llibres de llom buit i articulatRestauració d’incunables de la Biblioteca Carles Raholarestauració d'enquadernacions flexibles en pergamírestauració de manuscrit, una enquadernació renaixentista en pell, amb un panyRestauració de manuscrits medievals en paper de draps amb galeries de corcs de l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre (Tortosa)restauració de capçades, i tipus de capçades en enquadernacions

Clients